OM wil Evangelische Gemeente mogelijk vervolgen

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie denkt na over strafvervolging van de Evangelische Gemeente Utrecht. Het College voor de Rechten van de Mens bepaalde deze week dat het kerkgenootschap een verboden onderscheid heeft gemaakt door te weigeren een zaal te verhuren aan homojongeren van het COC. Mogelijk is er ook sprake van discriminatie.
De werkgroep Jong&Out van COC Midden-Nederland wilde vorig jaar een zolder huren van de kerk aan de Boothstraat in hartje Utrecht. Hoewel de leden vriendelijk werden ontvangen en rondgeleid door de verhuurder, maakte het kerkbestuur, eigenaar van de ruimte, later bezwaar tegen de komst van de homojongeren. Dat zou zijn omdat de kerkelijke achterban moeite heeft met homoseksualiteit.
De kerk mocht de homojongeren niet weigeren, vindt het College, omdat de kerk de zalen aan iedereen verhuurt en niet alleen als religieuze ruimte gebruikt. Er kan dan geen aanspraak worden gemaakt op de vrijheid van godsdienst. Bovendien was nog helemaal niet bekend wat de homojongeren met de ruimte wilden doen.
De COC-jongeren deden vorig jaar al aangifte wegens discriminatie tegen de Evangelische Gemeente. Maar het OM heeft sindsdien nog niet besloten of daar een strafzaak van komt, aldus een woordvoerster donderdag. Het Utrechtse stadsbestuur heeft openlijk afstand genomen van het beleid van het kerkgenootschap.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.