D66: College moet afstand nemen van Spaanse ambassade

UTRECHT - D66 in Utrecht vindt dat het college afstand moet nemen van de Spaanse ambassade. Die besloot vorige week om een boekpresentatie in Utrecht af te gelasten omdat het politiek gevoelig lag.
"Utrecht wordt nu in de internationale pers in één zin genoemd met de verboden boekpresentatie", zegt D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure. "Dat is schadelijk voor het imago van onze stad."
Het boek, geschreven door Albert Piñol, gaat over zelfbestuur van de regio Catalonië in de 18e eeuw. Het Spaanse gebied dreigt momenteel met afscheiding. In de regio is veel discussie over mogelijke onafhankelijkheid voor Catalonië. Daarom vond de regering het geen goed idee als Piñol zijn boek in Utrecht zou presenteren.

VRIJHEID VAN MENINGSUITING

"De Spaanse regering zou zich niet bezig moeten houden met boekpresentaties in onze stad. De vrijheid van meningsuiting staat hier hoog in het vaandel en dient beschermd te worden. We willen daarom dat het college hier afstand van neemt."
De lezing zou vrijdag 5 september plaatsvinden bij het Instituto Cervantes op het Domplein. Dat gebouw is van de Spaanse regering.