Kerkrel: Apostolaat beschuldigt stichting van slechte communicatie

UTRECHT - De slechte communicatie vanuit de Sint Willibrordusstichting heeft ervoor gezorgd dat er voortaan geen diensten meer in de Utrechtse Willibrordkerk worden gehouden. Dat zegt Hans Zuijdwijk van het apostolaat, dat zes vieringen per week organiseerde in de kerk.
Er kwam een einde aan de kerkdiensten in het gebouw na een theatervoorstelling met een doodskist. Gelovigen vonden toen dat de kerk was ontheiligd waardoor die sinds mei niet meer gebruikt wordt voor kerkdiensten. Kardinaal Eijk wil de kerk opnieuw inheiligen maar alleen als er geen theaterstukken meer worden gehouden. De Sint Willibrordusstichting is eigenaar van de kerk en weigert dit.

"HET WILDE MAAR NIET"

Het apostolaat huurt het gebouw voor kerkdiensten van de stichting en wilde graag met de kerkeigenaar onderhandelen. Maar dat was volgens Hans Zuijdwijk nog niet zo makkelijk: "Wij hebben nooit met bestuursleden van de St. Willibrordstichting aan tafel gezeten. Het wilde maar niet, dat moest dan met tussenpersonen. En het is ook lange tijd zo geweest, ik geloof wel zes tot acht weken, dat omdat een van de bestuurders op wereldreis was men nergens op kon reageren."
De Sint Willibrordusstichting heeft naar eigen zeggen als enige doel de kerk als monument open te houden. Daarvoor is geld nodig en dus moet het gebouw worden verhuurd, aldus de stichting.
Het apostolaat zoekt nu een nieuwe locatie voor de diensten maar vooralsnog is het lastig om een vervangende kerk te vinden.

WILLIBRORDKERK

De Sint-Willibrordkerk werd in 1853 geopend en in de jaren zestig door het bisdom Utrecht afgestoten omdat het te duur was. De kerk werd uiteindelijk van de sloop gered en in de jaren negentig voor miljoenen euro's gerestaureerd met onder meer geld van de gemeente Utrecht.

Hans Zuijdwijk van apostolaat: "Het wilde maar niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.