Schrijver zoekt WOII-overlevers IJsselstein en Lopik

BENSCHOP - Schrijver en historicus Bram de Graaf is op zoek naar mensen uit IJsselstein en Lopik die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Hij werkt aan een boek over zeventien verzetsstrijders uit Benschop die in de oorlog na een razzia werden geëxecuteerd. Dat gebeurde in 1945.
De schrijver zoekt bijvoorbeeld mensen die de toenmalige burgemeester van IJsselstein hebben gekend. Die was namelijk een NSB'er. Ook wil De Graaf in contact komen met mensen die meer weten over verzetsman Van Ieperen uit Benschop. Hij was onderwijzer op een school in IJsselstein.

RAZZIA

In februari van 1945 hielden de Duitsers een razzia in Benschop. Een vermomde man wees de bezetters daarbij aan waar ze moesten zijn. Een schietpartij volgde, waarbij twee verzetslieden en drie Duitsers omkwamen. Een groot aantal mannen werd daarna door de Duitsers weggevoerd. De zaterdag erop kwamen de Duitsers terug en werden zeventien mannen voor een hooiberg neergezet en gefusilleerd.
Na de oorlog zijn drie NSB'ers veroordeeld voor verraad. Niet alleen de familie van de slachtoffers maar ook familieleden van de verraders hebben nog steeds veel verdriet van het drama.
De Graaf is voor zijn boek op zoek naar zoveel mogelijk mensen die de dramatische gebeurtenissen van toen hebben meegemaakt. Geïnteresseerden kunnen hem mailen op bram.de.graaf@casema.nl.

Bram de Graaf op Radio M Utrecht over zijn boek
Schrijver zoekt WOII-overlevers IJsselstein en Lopik