Gif in drinkwater Doorn treft tientallen gezinnen

DOORN - Twee gezinnen in Doorn hebben hun huis verlaten nadat in de omgeving van de Acacialaan een ernstige bodemvervuiling is gevonden. Tientallen gezinnen zijn aangewezen op het koken van hun drinkwater of het gebruik van water uit de winkel.
Het drinkwater in de huizen bevat het schoonmaakmiddel PER, dat door een stomerij werd gebruikt in machines die in de jaren '70 en '80 nog niet aan de huidige milieu-eisen voldeden. De giftige stof kon daardoor jarenlang in de bodem lekken. Op dit moment zijn bewoners niet ziek, maar de gemeente kan niet uitsluiten dat ze dat in de toekomst wel worden.

SANERING

Bosatex, een gespecialiseerd bedrijf, heeft de laatste jaren op veel verdachte terreinen rond wasserijen de bodem in kaart gebracht. Afgelopen zomer werd duidelijk dat bij de stomerij in Doorn al tientallen jaren een te hoge concentratie PER in de grond zit. De stomerij zegt zich altijd aan de milieuregels te hebben gehouden en krijgt daarin bijval van de gemeente.
Bosatex wil over een paar maanden beginnen met saneren, schrijft de Doornse stomerij in een verklaring. Ook wordt er in de woningen rondom de stomerij extra isolatiemateriaal aangebracht. Zo moet voorkomen worden dat de bewoners in aanraking komen met de gevaarlijke stof.

LUCHTKWALITEIT

Utrechtse Heuvelrug nog in afwachting van de resultaten van het onderzoek naar de luchtkwaliteit in de woningen. Waar de bodem verontreinigd is met het gif, kan namelijk damp doordringen naar de kruipruimten van nabijgelegen huizen. Via naden en kieren kan het gif zich dan verspreiden naar de rest van het huis.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug organiseerde maandagavond een bewonersbijeenkomst over de gifgrond.