Ook giftig schoonmaakmiddel in drinkwater Driebergen

DOORN/DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Ook in het drinkwater in Driebergen zijn resten van een giftig schoonmaakmiddel gevonden. Maandagochtend werd al bekend dat er verontreinigingen zijn aangetroffen in het water in Doorn. Dat zegt waterbedrijf Vitens.
Er is een verhoogde waarde van de giftige stof PER gemeten in het drinkwater van een een huishouden in Driebergen. Een chemische wasserij in de buurt van de Traaij gebruikte het giftige schoonmaakmiddel in de jaren '70 en '80 in een hoeveelheid die nu niet meer is toegestaan. Op soortgelijke manier is de bodem van de Doornse Acacialaan ook ernstig veronreinigd.
De verontreinigingen vormen volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug geen acuut gevaar voor de gezondheid. Toch wordt uit voorzorg 53 huishoudens in Doorn en 31 huishoudens in Driebergen geadviseerd om het kraanwater voor consumptie te koken. Ook moeten de bewoners 's ochtens de waterleiding even doorspoelen. De betrokken huishoudens hebben een brief gekregen.
Naast het preventieve kookadvies neemt Vitens de komende periode ook andere maatregelen. Zo wil het bedrijf met spoed een aantal waterleidingen in Doorn en Driebergen vervangen. Verder brengt Vitens de komende tijd nog in kaart hoe groot de verontreiniging precies is.
Vitens zegt nog niet te weten hoe lang het kookadvies van kracht bijft.

'Giftig schoonmaakmiddel in drinkwater Doorn en Driebergen'