Moslims Amersfoort bereid tot aanpak radicalisering

AMERSFOORT - Moslimorganisaties in Amersfoort willen de gemeente helpen om radicalisering in de stad tegen te gaan. Burgemeester Lucas Bolsius had dat gevraagd, nadat Amersfoorter Jermaine W. met zijn gezin naar Syrië was vertrokken, vermoedelijk om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie IS.
Maandagavond sprak Bolsius erover met onder meer de politie, buurtwerkers, scholen en religeuze gemeenschappen. De organisaties, die volgens de burgemeester zelf al veel doen om radicalisering te signaleren, vroegen om een centraal aanspreekpunt. Bolsius erkent dat hulp van de gemeente nodig is.

EXTRA WAAKZAAM

Vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in Amersfoort gaven aan dat ze extra waakzaam zijn. Volgens voorzitter Mustafa Hamurcu van de stichting Rahman zijn bijvoorbeeld seminars en workshops goede instrumenten. Als moslims van vrienden of kennissen alarmerende signalen krijgen, dan gaan ze erop af.
Het is voor het eerst dat burgemeester Bolsius zich in het openbaar uitlaat over de Amersfoortse Syriëgangers. Eerder droeg hij in een besloten gemeenteraadsvergadering een verklaring voor waarin hij moslims en niet-moslims oproept om met elkaar in gesprek te blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.