Nog veel vragen over gifgrond in Doorn en Driebergen

DOORN - Ongeruste omwonenden van stomerijen in Doorn en Driebergen hebben nog veel vragen over de ernstige vervuiling van hun drinkwater. Dat bleek maandag bij een informatieavond over de bodemverontreiniging die deze zomer aan het licht kwam. De gemeente legt haar prioriteit bij de twee gezinnen die plotseling hun huis hebben moeten verlaten.
In de jaren '70 en '80 kon door wasserijmachines die niet aan de huidige milieunormen voldoen het schoonmaakmiddel PER in de grond lekken. De oplosmiddelen vormen volgens gemeente Utrechtse Heuvelrug geen acuut gevaar voor de volksgezondheid. Wel moet in ruim tachtig huishoudens het kraanwater drie minuten worden gekookt voor het kan worden gebruikt. Hoe lang die maatregel van kracht blijft is nog onduidelijk.
Waterleidingbedrijf Vitens heeft aangegeven dat de waterleidingen met spoed worden vervangen. Dat werk neemt enkele weken in beslag.
Zodra meer bekend is over de vervuilde grond en de gevolgen voor omwonenden in Driebergen en Doorn organiseert de gemeente Utrechtse Heuvelrug een nieuwe bijeenkomst. Ook wordt de informatie van alle betrokken instanties verzameld op de gemeentewebsite Heuvelrug.nl.

Wethouder Hans Nijhof organiseerde een bewonersavond over de vervuilde grond

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.