Justitie rolt criminele Utrechtse bende op

UTRECHT/NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie vervolgt een criminele bende die zich bezig hield met plofkraken, wiethandel en autodiefstal. De vier verdachten opereerden vanuit Utrecht en omgeving.
Twee mannen uit Nieuwegein hielden zich volgens het OM bezig met professionele hennepteelt. Ze gebruikten daarvoor verschillende panden, waaronder een op industrieterrein Lage Weide bij Utrecht.

PLOFKRAAK

Een van de Nieuwegeiners zou ook betrokken zijn geweest bij een plofkraak in Wezep. In november 2012 werd een kleine twee ton buitgemaakt. De politie hield vlak na die misdaad al twee mannen aan en vond toen een groot deel van het geld terug. Vervolgens kon een bende worden opgerold die waarschijnlijk in heel Nederland plofkraken pleegde. Meerdere verdachten zijn al veroordeeld, maar de man uit Nieuwegein moet nog terecht staan.
Een verdachte uit Vianen zou vorig jaar hebben geholpen bij een plofkraak in Beuningen. Daarnaast wordt hij ervan verdacht een crimineel in Kanaleneiland te hebben overvallen en beroofd. Daarbij zou hij een partij wiet hebben gestolen.

SNELLE AUTO'S

De verdachten zouden bij hun criminele activiteiten gebruik hebben gemaakt van dure, snelle auto's. Daarbij lijkt een man uit Zeist een sleutelrol te spelen. Volgens het OM heeft hij in Duitsland onder meer een Audi RS4 gestolen. Verder verkocht hij gestolen paspoorten en valse kentekenplaten. Het OM vermoedt dat hij ook nog een paar professionele inbraken op zijn geweten heeft, onder meer bij een juwelier in Purmerend.
Justitie beschouwt het viertal als een criminele organisatie. Dinsdag is er een voorbereidende zitting in de rechtbank. Later zal de zaak inhoudelijk worden behandeld.