Voorzitter Stichting Ruben en Julian stal uit kas

ZEIST - Voormalig voorzitter Remco M. van de Stichting RuJu heeft drieduizend euro van de stichting in zijn eigen zak gestoken. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht. De stichting werd opgericht na de moord op de broertjes Ruben en Julian uit Zeist, mei vorig jaar. M. maakte geld over naar zijn eigen rekening. Hij zat in geldnood vanwege een verbouwing aan zijn huis.
De stichting haalde het afgelopen jaar geld op voor een landelijk monument ter nagedachtenis aan alle kinderen die door huiselijk geweld om het leven zijn gekomen. Een jaar geleden bracht een benefietwedstrijd tussen Lucky Ajax en het RTL Sterrenteam nog elfduizend euro op. Daarvan was vijfduizend euro afkomstig van Lucky Ajax. Een paar weken later begon M. met het stelen van geld.

VEROORDELING

Diverse bronnen melden aan RTV Utrecht dat M. vanwege een verbouwing in geldnood zat. Begin dit jaar viel hij door de mand toen medebestuursleden hem betrapten. Hij bleek tussen oktober en januari geld achterover te hebben gedrukt. De stichting zette hem direct op straat en deed aangifte. Inmiddels is hij veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur. De stichting en M. hebben een terugbetalingsregeling getroffen.
Begin dit jaar meldde de stichting aan RTV Utrecht dat M. om privéomstandigheden stopte met de stichting. Wat die omstandigheden waren, wilden M. en het stichtingbestuur niet zeggen. Wel werd benadrukt dat het niets te maken had met het reilen en zeilen binnen de stichting.

ONTKENNING

M. ontkent tegenover RTV Utrecht dat hij het geld gestolen heeft en noemt het 'een broodje-aap verhaal dat bestaat uit valse informatie'. M.: "Ik ontken in alle toonaarden dat ik iets gedaan heb."
De gemeente Zeist is begin dit jaar door de stichting geïnformeerd over de diefstal, laat een woordvoerder woensdagochtend weten. Ook burgemeester Koos Janssen is toen de op de hoogte gebracht. "Het bestuur vond dat wij als gemeente Zeist het moesten weten. Ze gaven aan dat ze zelf aangifte bij de politie zouden doen." De gemeente is ook verteld dat Remco M. op een besloten zitting heeft moeten voorkomen. De gemeente speelt verder geen rol in de kwestie.
Ook de familie van Ruben en Julian is op de hoogte van wat Remco M. heeft gedaan. Moeder Iris laat via haar advocaat weten dat zij niet betrokken is bij Stichting RuJu. Wel heeft zij de stichting altijd een warm hart toegedragen. Ze betreurt het dan ook zeer dat M. het in hem gestelde vertrouwen heeft beschaamd.

PIJN IN HET HART

Begin dit jaar verklaarde M. op de Facebookpagina van Stichting RuJu dat hij "met pijn in zijn hart afscheid nam van de stichting en van zijn collega's". Ook sprak hij zijn vertrouwen uit: "Ik ben ervan overtuigd dat de overgebleven bestuurders de stichting tot een goed einde zullen brengen. Met de onthulling van een prachtig monument voor al die kindertjes die om het leven zijn gekomen door huiselijk geweld."
Het monument waar Stichting RuJu al meer dan een jaar voor aan het sparen is, staat er nog steeds niet. Het had dit jaar in Zeist of in de omgeving daarvan gerealiseerd moeten worden. In een eerdere reactie liet het stichtingsbestuur weten dat de vertraging zeker te maken heeft met het vertrek van M.: "Remco had alle tijd om zich bezig te houden met de stichting. Wij niet, in verband met werk. Sinds zijn vertrek duurt het allemaal dus wat langer." Het monument zal in ieder geval dit jaar niet meer gerealiseerd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.