RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Negen Utrechters vertrokken voor jihad

1/2
PROVINCIE UTRECHT -

De provincie Utrecht kent in totaal negen gevallen van zogenoemde jihadreizigers. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTV Utrecht bij alle gemeenten in de provincie. In Amersfoort, Utrechtse Heuvelrug en Soest gaat het om recente gevallen. In Utrecht en in Zeist zijn het jihadreizigers die al langer geleden richting het conflictgebied zijn vertrokken.

De PVV in Provinciale Staten vindt de cijfers zorgwekkend. Fractievoorzitter René Dercksen snapt niet dat Utrechters vrijwillig naar conflictgebieden in Syrië of Irak gaan: "Hoe kan een weldenkend mens niet afkeuren wat daar gebeurt? Daar worden mensen verkracht en onthoofd. Als je dat niet afkeurt, dan is er echt iets niet goed met je."


PROBLEMATIEK

Volgens het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) in Utrecht reizen verschillende soorten mensen af naar het conflictgebied. Volgens woordvoerder Habib El Kaddouri zit er een diepere problematiek achter hun keuze om weg te gaan: "Sommige jongeren missen een warm nest thuis, maar er zijn ook hoogopgeleide jongeren die bewust en radicaal afstand nemen van de Nederlandse cultuur."

Het maakt de PVV niet uit waarom de jihadreizigers naar Syrië of Irak afreizen. "Wij vinden dat iedereen die sympathie heeft voor wat er in Irak en Syrië gebeurt uit Nederland moet vertrekken. Dan zijn we er vanaf." aldus René Dercksen.


OPVOEDING

Het samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders gelooft niet in de harde aanpak van de PVV. Volgens de SMN worden die mensen zo alleen maar gesterkt in hun overtuiging om ergens te gaan vechten. De oplossing moet ergens anders gezocht worden."We moeten investeren in de opvoeding, zodat ouders hun kind beter in de gaten kunnen houden en kunnen aansporen om mee te doen in de samenleving."

De Amersfoorter Jermaine W. is een van de bekendste mensen die uit Nederland is vertrokken, vermoedelijk om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie IS. Hij werd jaren geleden in verband gebracht met de radicaal-islamitische Hofstadgroep, maar werd niet veroordeeld.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -