Van der Roest: Straatnieuws houdt zich niet aan afspraken

UTRECHT - Bert van der Roest is boos op het bestuur van Straatnieuws. De oud-penningmeester van de Utrechtse daklozenkrant moet 11 november voor de rechter verschijnen wegens verduistering, maar zegt zelf dat hij zijn schulden aan de krant heeft terugbetaald.
"Ik heb me keurig netjes aan de regels gehouden en Straatnieuws niet", zei het voormalige PvdA-raadslid donderdag tegen RTV Utrecht. Van der Roest stelt dat het bestuur zich niet houdt aan een convenant waarin staat dat de zaak buiten de publiciteit zou worden gehouden.
Broos Schnetz, voorzitter van de Stichting Straatnieuws Utrecht (SSU), zegt dat Van der Roest slechts 15.000 euro heeft terugbetaald, terwijl er 45.000 euro is verdwenen. Daarom is er een rechtszaak aangespannen.
FAILLIET?
Ondertussen dreigt de daklozenkrant in Utrecht failliet te gaan. Volgens het bestuur is dit een direct gevolg van de fraude en de 'financiële puinhoop' die Van der Roest achterliet. Ook een glossy-editie bracht niet het gewenste succes. Om Straatnieuws er bovenop te helpen kost de krant vanaf vrijdag niet 2 maar 3 euro.
Volgens Schnetz is de slechte financiële situatie mede ontstaan doordat justitie ruim negen maanden nodig had om een vervolgingsbeslissing te nemen. Het OM wil niet op die kritiek ingaan, aangezien de zaak nog door de rechter moet worden behandeld.
Straatnieuws wordt verkocht door 130 daklozen in Utrecht, die daar een klein inkomen aan verdienen. De krant krijgt geen structurele subsidie.

Van der Roest: "Ik heb me aan de regels gehouden"