RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Advocaat undercoverzaak Woerden: Justitie lokte criminele activiteiten uit

WOERDEN - Het Openbaar Ministerie is veel te ver gegaan met een undercoveroperatie op ondergrondse websites. Justitie heeft daardoor zelf criminele activiteiten uitgelokt.

Dat zegt de advocaat van een 47-jarige man uit Woerden, die deze week met een aantal medeverdachten terecht staat. De verdachten zouden op verborgen websites in drugs en wapens hebben gehandeld.


KLUSJES

Het Openbaar Ministerie infiltreerde anderhalf jaar geleden op deze sites. Undercoveragenten kochten onder meer xtc en coca´ne van de Woerdenaar. Na de eerste contacten op internet, ontmoetten ze elkaar ook regelmatig in het echt.

Volgens zijn advocaat Jeroen Nijboer lieten de agenten hem klusjes uitvoeren, zoals pakketjes ophalen. Daar betaalden ze hem ook voor. De Woerdenaar kreeg daardoor het idee met een grote criminele organisatie te maken te hebben.


LIQUIDEREN

Het Openbaar Ministerie beweert dat de verdachte uit het niets een infiltrant verzocht om een concurrent te liquideren. Maar Nijboer zegt dat de politie het gesprek bewust op dit onderwerp heeft gebracht en daarom is er volgens hem sprake van uitlokking.

Na het eerste 'verzoek' voor een huurmoord, kwam de Woerdenaar er ook niet meer op terug. De politie verzocht meerdere keren om nadere info, maar kreeg die niet. Nijboer vindt dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard. De Woerdenaar zou dan vrijuit gaan. Het OM eiste eerder deze week zeven jaar cel tegen de man.


'MISLUKKING'

Volgens de advocaat van de hoofdverdachte is het onderzoek 'een mislukking'. Het Openbaar Ministerie infiltreerde eigenlijk om de grote man achter een van de verborgen websites te kunnen pakken, maar die is nooit gevonden. De rechtbank doet op 9 oktober uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht