RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie wist van verontreiniging Doorn en Driebergen

1/2
DOORN/DRIEBERGEN RIJSENBURG - De ernstige bodemverontreiniging in Doorn en Driebergen was al tien jaar bekend bij de provincie. Dat blijkt uit documenten die RTV Utrecht in handen heeft. De provincie en de twee stomerijen die ervoor zorgden dat de giftige stof PER in de grond belandde, gingen al in 2003 met elkaar in gesprek over een eventuele schoonmaak maar opgeruimd werd de verontreiniging al die jaren niet.

De stomerij op de Acacialaan in Doorn en de chemische wasserij op de Traaij in Driebergen lekten in de jaren '70 en '80 het giftige schoonmaakmiddel PER in de grond. De grondvervuiling kwam in juli in het nieuws toen waterbedrijf Vitens ontdekte dat de giftige stof door de leidingen in het drinkwater terecht was gekomen.

Na de ontdekking van de vervuiling moesten in Doorn twee gezinnen hun huis uit en werd tientallen huishoudens aangeraden om het water voor het drinken eerst even te koken. Inmiddels mag in de meeste woningen weer gewoon uit de kraan worden gedronken maar de twee gezinnen in Doorn zijn nog steeds niet thuis. Waarschijnlijk zal dat dit jaar ook niet meer gebeuren.

Timo Smit is de vader van een van de twee gezinnen die hun huis uit moesten. Hij woonde naast de stomerij in Doorn en reageert geschokt op het nieuws dat de vervuiling al langer bekend was: "Als je nu hoort dat het blijkbaar al in de jaren negentig bekend zou kunnen zijn en dat er in 2004 al gecorrespondeerd is tussen de stomerij en de provincie dan vind ik dat wel erg, ja."

Waarom de vervuilde grond nog niet eerder is opgeruimd, is onbekend maar dat zal nu alsnog gebeuren. Wethouder Hans Nijhof van Utrechtse Heuvelrug vertelde deze week dat het saneringsplan bij de provincie ligt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -