RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Zanen tegen Teeven: Openbare orde is mijn zaak

1/2
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht vindt dat staatssecretaris Fred Teeven niet goed heeft gehandeld bij het op straat zetten van een asielzoeker uit een AZC in de stad. Teeven waarschuwde de gemeente niet dat dat ging gebeuren. Volgens Van Zanen kunnen rondzwervende asielzoekers de veiligheid in de stad in gevaar brengen en zoals hij het zelf stelt: "Daar ben ík van en niet de staat."

Ook Tweede-Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) mengt zich in de kwestie. Ze vermoedt dat Van Zanen bewust is gepasseerd en noemt de handelwijze van staatssecretaris Teeven schandalig. "In het asiezoekerscentrum zitten nog zestig andere mensen in een vergelijkbare situatie. Ik wil niet dat die daar zonder medeweten van de burgemeester onder politiebegeleiding uitgehaald worden. Dat kan gewoon niet."

GEĎNFORMEERD
De vreemdelingenpolitie zette de uitgeprocedeerde Somaliër woensdag uit het Utrechtse asielzoekerscentrum. De burgemeester wist daar overigens wel van. Niet Teeven, maar de politie Utrecht had hem daar van tevoren over geďnformeerd.

Dit soort uitzettingen ligt gevoelig omdat Van Zanen en de gemeenteraad niet willen dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat rondzwerven. Dat zou namelijk de veiligheid in de stad in gevaar kunnen brengen.


OPENBARE ORDE

De burgemeester vindt dat hij en niet de staatssecretaris over de openbare orde gaat, ook al heeft die laatste wel het recht om dit zo te doen: "Wat ik niet wil is dat door het gebruik maken van deze bevoegdheid er onduidelijkheid kan ontstaan over hoe een burgemeester, die daarover verantwoording aflegt aan de gemeenteraad, omgaat met zijn openbare orde. Daar ben ik van en niet de staat."

De uitgeprocedeerde asielzoeker is inmiddels door de gemeente in de noodopvang ondergebracht. Van Zanen benadrukt dat zijn beleid niet anders is dan dat van zijn voorgangers Brouwer en Wolfsen en dat hij het belangrijk vindt dat er "brood, bed en bad" voor de asielzoekers is geregeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -