RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zederik overweegt herindeling met Vianen, Leerdam

VIANEN -

Zederik wil dat er een haalbaarheidsstudie komt naar de samenvoeging met Vianen en Leerdam tot de gemeente Vijfheerenlanden. Een ruime meederderheid van de Zederikse gemeenteraad heeft daar maandagavond mee ingestemd.

De vergadering werd nauwlettend gevolgd door burgemeester Wim Groeneweg van Vianen. Zijn gemeenteraad is ernstig verdeeld over de fusieplannen en daarom werd vorige week besloten om eerst te kijken of Vianen toch niet zelfstandig kan blijven.

De meeste politiek partijen in Vianen willen het liefst samengaan met de Zuid-Hollandse gemeenten Zederik en Leerdam, maar er gaan binnen de raad ook stemmen op om binnen de provincie Utrecht te blijven en te fuseren met onder meer Nieuwegein en Houten.

In de buurgemeente snappen de politici dat er in Vianen behoefte is om te kijken of fuseren wel nodig is, twittert Groeneweg. "In Zederik is er begrip en respect voor de tussenstap van Vianen om nog eens te kijken naar de eigen zelfstandigheid."

De gemeente Vianen overweegt een fusie omdat het met bijna 20.000 inwoners veel te klein is voor nieuwe taken die gemeentes moeten gaan uitvoeren, zoals de Jeugdzorg en WMO. Zederik telt bijna 14.000 inwoners en er zijn iets meer dan 20.000 Leerdammers. Gemiddeld heeft een gemeente in Nederland heeft bijna twee keer zoveel inwoners.
Bezoek ook:
- Rapport over de fusiemogelijkheden van Vianen (pdf)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -