RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Interesse Natuurmonumenten in Paleis Soestdijk

SOESTDIJK - Natuurmonumenten overweegt serieus Paleis Soestdijk te kopen van het Rijk. De vereniging wil dat het paleis en de tuinen vrij toegankelijk blijven voor het grote publiek. Het paleis moet een herbestemming krijgen, bijvoorbeeld als restaurant of cultureel centrum.

Op verzoek van de Baarnse gemeenteraad heeft Natuurmonumenten een haalbaarheidsonderzoek gedaan. De resultaten maakt de vereniging nog niet bekend. Eerst wil Natuurmonumenten weten of het Rijk bij wil dragen in de kosten van het beheer van het paleis en landgoed.

Er wordt al jaren gezocht naar een nieuwe bestemming voor het pand, maar die is nog altijd niet gevonden. Vorig jaar kwam het Rijk over de brug om het paleis en landgoed ook in 2014 en in 2015 open te houden, maar de toekomst van het monument is ongewis.

Paleis Soestdijk was decennialang de woning van prins Bernhard en prinses Juliana. Het pand werd rond 1650 gebouwd en na 1815 door koning Willem II ingericht als zomerpaleis.

Vanaf 1937 werd het paleis permanent bewoond tot aan de dood van prinses Juliana en prins Bernhard in 2004. Daarna is het paleis ingericht als museum en evenementenlocatie. Het Rijk is sinds 1971 eigenaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht