RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Geen noodzaak voor verkoop Paleis Soestdijk"

1/2
SOESTDIJK - Het Rijk zal een eventuele koper van Paleis Soestdijk geen geld meegeven. Donderdag werd bekend dat Natuurmonumenten belangstelling heeft voor het paleis en het landgoed in Baarn, maar alleen als de overheid bijdraagt in de kosten.

Van het Rijk hoeft het monumentale gebouw niet te worden verkocht, zegt een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf. "We hebben geen dringende behoefte om het paleis kwijt te raken. Als een partij er geld voor heeft, dan is dat prima. Maar anders is het ook goed."


AFGEKETST

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft wel gesprekken gevoerd met Natuurmonumenten, maar die zijn afgeketst. "Ze wilden vele miljoenen mee krijgen. Maar wij geven geen pot geld mee", zegt de woordvoerder. Hij zegt dat het Rijk niet van plan is om mee te investeren in het monument.

Over de toekomst van het gebouw uit 1650 wordt al jaren gesteggeld. Vooral de gemeenteraad van Baarn wil graag duidelijkheid over Paleis Soestdijk. Donderdag werd bekend dat Natuurmonumenten een haalbaarheidsonderzoek naar de koop en exploitatie heeft gedaan. De resultaten wil de vereniging later bekend maken. Volgens Natuurmomenten zijn er nog altijd gesprekken gaande met het Rijk.


KONINGIN JULIANA

Paleis Soestdijk was decennialang de woning van wijlen koningin Juliana en prins Bernhard. Na de dood van het echtpaar in 2004 werd het opengesteld. Of dat in de toekomst zo blijft, is onduidelijk. Het paleis en het landgoed zijn sinds 1971 in bezit van het Rijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht