Celstraf voor weduwe van Statenlid Van Hal Scheffer

UTRECHT - De weduwe van het Utrechtse oud-Statenlid Jos van Hal Scheffer heeft 3,5 jaar celstraf gekregen wegens fraude. De voormalige advocate Monique S. verduisterde 5,7 miljoen euro. Toen dit naar buiten kwam, stapte haar man op als Statenlid. Een maand later pleegde hij zelfmoord in de bossen van Zeist.
De advocate werd veroordeeld voor het oplichten van zes bedrijven tussen 2008 en 2012 en liet cliënten betalen voor valse stukken van onder meer de Raad van State. Daarin werd de cliënten gevraagd om geld op een rekening te storten. Ook drukte S. voor 130.000 euro aan siereaden van een juwelier in Krimpen aan den IJssel achterover.
S. zegt dat haar man, Jos van Hal, haar tot de fraude dwong. De vrouw verklaarde bezweken te zijn na jaren van mishandeling waarbij Van Hal onder meer haar hond doodtrapte. De rechters geloofden het verhaal van S. niet. Van Hal kwam wel eens op het kantoor van de advocaat langs maar uit getuigenissen van het personeel dat daar werkte, valt niet op te maken dat hij zich met de zaken daar bemoeide.
Ook uit emails van S. blijkt dat zij zelf opdrachten verstrekte om geld naar haar over te maken. Volgens de rechters had de verhouding met haar man geen invloed op het verduisteren van de miljoenen en deed S. dit voor eigen gewin. "Ze heeft het verkregen geld aangewend voor privéaankopen. Ze heeft verder op geen enkel moment spijt getoond of excuses gemaakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.