RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Faillissement dreigt voor Museum Speelklok

1/2
UTRECHT - Museum Speelklok in Utrecht heeft het college om verhoging van de subsidie gevraagd. De culturele instelling kampt met een structureel exploitatietekort van anderhalve ton en dreigt daardoor op de fles te gaan.

Volgens interimdirecteur Klaas Dirk Bruintjes zijn de exploitatiekosten het grote probleem. Daarvoor is geen subsidie binnen te halen, staat in een brief die hij aan het gemeentebestuur heeft gestuurd. "Dit is geen nieuwe situatie, al jaren kampen we met dit probleem. Al vanaf 2012 is er sprake van een exploitatietekort. Inmiddels zijn we ook door ons eigen vermogen heen."

Bijkomend probleem is dat de gemeente van plan is om de subsidie voor het museum vanaf 2015 met 2 procent te korten. In de brief roept Bruintjes de gemeente op om deze bezuiniging te herzien. "Zo duidelijk en onomwonden hebben we die vraag nog nooit aan u voorgelegd, maar het is nu echt vijf voor twaalf."


HULP

De Stichting Vrienden van Museum Speelklok heeft inmiddels hulp aangeboden. De stichting draagt tot en met 2016 jaarlijks 50.000 euro bij om het museum uit de problemen te helpen. Daardoor loopt het te verwachten verlies terug tot 100.000 euro.

Eerder sneed Museum Speelklok in de personeelskosten en werd er bespaard op pensioenen en verzekeringspremies. Volgens de interimdirecteur heeft dat het probleem niet verholpen. "De vaste kosten blijven stijgen. Salarissen stijgen, ook omdat wij de museum-cao volgen."

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht