Utrechtse wietboot terug in de singel

UTRECHT - De wietboot ligt weer in het water aan de Wittevrouwensingel in Utrecht. De varende coffeeshop werd drie maanden geleden naar Museumwerf Vreeswijk gebracht voor een grote opknapbeurt.
Net als tijdens de heenreis moesten twee vaste bruggen omhoog worden getakeld om de boot te laten passeren. Ondanks alle belemmeringen spreken de schippers van een voorspoedige reis. "We zaten heerlijk luxe, het landschap gleed aan ons voorbij", vertelt Ciska de Ruiter. "Op de kant stonden mensen met hun duim omhoog."
De boot was dertig jaar lang niet onderhouden en werd daarom naar Vreeswijk gebracht. Zo had de onderkant van het vaartuig een nieuwe beplating nodig. Gaandeweg kwamen de scheepswerkers steeds meer mankementen tegen. "De binnenbetimmering zat vol houtwormen en moest helemaal weg. Het hout was verpulverd en verrot", zegt De Ruiter.
De wietboot vervoerde honderd jaar geleden reizigers tussen Leiden en Amsterdam. Daarna werd het vaartuig ingezet in Haarlem en in Duitsland, voor het in 1966 naar Utrecht kwam. Daar ging een gezin met 13 personen erin wonen. In de jaren '80 werd het een wietboot.

Utrechtse wietboot terug in de singel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.