Instellingen

Rechtbank Utrecht verscherpt beveiliging na smokkel wapens

UTRECHT - De rechtbank in Utrecht verscherpt de controle bij de toegang van het gerechtsgebouw. Aanleiding is een tv-uitzending van onderzoeksjournalist Alberto Stegeman waarin te zien is dat hij wapens bij de rechtbank naar binnen smokkelt, zonder dat hij opgemerkt wordt door de beveiliging.
Het lukte Stegeman om via de achterdeur van de rechtbank naar binnen te komen. Volgens de onderzoeksjournalist zit het lek in de toegangspassen van medewerkers. De tv-maker gebruikte daarvoor het pasje van een ex-medewerker van de rechtbank.

VEILIGHEID

Volgens de regels van de rechtbank moeten medewerkers hun toegangspas inleveren wanneer hun dienstverband stopt. Het tv-programma Undercover in Nederland (SBS6) toont komende zondag aan dat dit niet altijd gebeurt. In een reactie zegt de rechtbank dit te betreuren, te meer omdat medewerkers voor hun eigen veiligheid in een beveiligd gebied werken.
"Het is ook voor de veiligheid van de medewerkers nodig dat niet iedereen hier zomaar
overal kan binnenlopen. De inname en blokkade van passen moet echt scherper", aldus een woordvoerster van de Raad voor de Rechtspraak.
Ook de andere tien rechtbanken in Nederland zijn sinds dinsdagmiddag bezig om alle personeelspassen die in omloop zijn te controleren. De rechtbank heeft overigens nog niet ontdekt van wie de pas was die Stegeman heeft gebruikt.

Reactie van de rechtbank in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.