Drinkwateradvies Doorn stuit op wantrouwen

DOORN - Het advies om het drinkwater in Doorn te koken voor gebruik, wordt in twijfel getroken. Raadslid Gera Hensbergen van de lokale partij Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug is er niet van overtuigd dat dat afdoende is.
Afgelopen zomer werd duidelijk dat het drinkwater te veel van de giftige stof PER bevatte. De omwonenden kregen te horen dat het gif door verhitting uit het water zou vervliegen. Volgens Hensbergen, gepensioneerd scheikunde-docente, heeft PER meestal een hoger kookpunt dan water en dan werkt de maatregel averechts. "De concentratie PER zal toenemen in de waterige oplossing. Als mensen het water gaan koken, wordt het nog meer verontreinigd."
Vitens zegt dat het advies om het verontreinigde leidingwater te koken is afgestemd met deskundige instanties. Volgens Hensbergen heeft het drinkwaterbedrijf echter niet hard kunnen maken hoe door koken de concentratie van PER in het leidingwater kleiner wordt.

VERTROUWEN

Hensbergen maakt zich niet alleen zorgen om de gezondheid van de omwonenden van de stomerij, maar vindt ook dat het vertrouwen in belangrijke instanties als een drinkwaterbedrijf wordt geschaad, als Vitens geen onderbouwing kan geven voor het in haar ogen twijfelachtige advies.

MOTIE

Hensbergen stelde het advies al eerder, maar zonder succes, aan de orde in de gemeenteraad. Als Vitens haar niet kan overtuigen van de maatregel, wil ze de verantwoordelijk wethouder in een motie oproepen om alsnog een onafhankelijk instituut naar het advies te laten kijken.
De maatregel om drinkwater voor gebruik te koken gold afgelopen zomer voor tientallen omwonenden van een stomerij in Doorn. Inmiddels voldoet bij de meeste gezinnen het water weer aan de normen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.