Moeder wil Zwarte Piet van school sturen

UTRECHT - De emoties over Zwarte Piet liepen woensdag in Utrecht hoog op. Een Utrechtse basisschool moet van één van de ouders Zwarte Piet verbannen of op zijn minst aanpassen. De Kohnstammschool zegt voor het Sinterklaasfeest landelijke lijn te volgen en bovendien hebben andere ouders geen probleem met het uiterlijk van de hulp van Sinterklaas.
Onder grote belangstelling werd de zaak behandeld door het College voor de Rechten van de Mens. Daar was woensdagochtend zowel binnen als buiten politie aanwezig, wat ongebruikelijk is bij zittingen van het College. De zittingszaal zat helemaal vol. Veel bezoekers konden er niet meer in en moesten buiten wachten. Ook sommige journalisten konden niet worden toegelaten. Buiten werd een tegenstander geslagen door een voorstander van Zwarte Piet.

DOM

De Utrechtse moeder voerde zelf het woord tijdens de zitting. Ze valt onder meer over lesopdrachten als 'corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet'. Daarmee wordt volgens haar de indruk gewekt dat zwarte mensen dom en slordig zijn. De kinderen van de vrouw zijn donker en hebben volgens haar last van Zwarte Piet.
De moeder vertelde tijdens de zitting dat haar jongste kind een donkere man ooit Zwarte Piet noemde toen ze 3 jaar was. De vrouw vertelde hoe erg ze dat vond. Ook voerde ze aan dat haar kinderen op school kleurplaten krijgen waarop Zwarte Piet wordt afgebeeld als stereotype Afrikaan, net als in oude stripboeken van Sjors en Sjimmie. Ze vindt dat de school niet goed reageert op haar klachten.
Op 4 november is de uitspraak. Dat is een advies; de school hoeft zich daar niets van aan te trekken.

College behandelt claim moeder tegen school.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.