Rel rond aanbestedingen blijft Pon achtervolgen

LEUSDEN - Problemen rond aanbestedingen blijven auto-importeur Pon in Leusden achtervolgen. Na de omstreden order voor duizenden politieauto's, ter waarde van een half miljard euro, zijn er nu ook verdenkingen rond een bestelling van Defensie.
Twee hoge officieren en twee hoge burgerambtenaren zijn geschorst omdat ze worden verdacht van ambtelijke corruptie bij de inkoop van meer dan 1600 operationele voertuigen die geleverd zouden worden door Pon.
De vier topmedewerkers zijn het niet eens met de gang van zaken en zullen zich "op alle mogelijke manieren verweren", onderstreept hun advocaat. Inmiddels heeft hij al een zaak aangespannen om de schorsing van zijn cliënten aan te vechten. Lopende het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) zegt Defensie niets over de zaak.

POLITIE

Eerder deze week zette korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vijf inkopers van de politie buiten dienst, die betrokken waren bij de aanbesteding van politievoertuigen. Ook naar hen loopt een corruptieonderzoek van de Rijksrecherche.

ORDER

Volkswagenimporteur Pon won vier jaar geleden de aanbesteding om auto's te leveren aan de Nederlandse politie. Het bedrijf zou de order al grotendeels in de zak hebben gehad. Minister Opstelten besloot onlangs niet gebruik te maken van de automatische contractverlening en er komt een nieuwe procedure, waaraan Pon overigens wel weer meedoet.
Het is een moeilijke tijd voor het Leusdense bedrijf. Eind september schreef automotive-online.nl nog dat bij de importeur in de komende periode drie van de zes leden van de Raad van Bestuur vertrekken. Tegelijkertijd verdwijnen er circa 50 medewerkers bij de importactiviteiten. In Leusden werken ongeveer 600 mensen. Door de lage aanhoudende lage verkoop, gaat Pon voor een efficiëntere bedrijfsvoering.
De verwikkelingen rond de aanbesteding van politieauto's speelt volgens het bedrijf geen rol bij de besluitvorming.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.