RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

UMC: Borstvoeding zorgt voor gunstige keelbacteriën

UTRECHT -

Moedermelk kan een gunstige invloed hebben op de bacteriesamenstelling in de keel en neus van baby's. Gunstige bacteriŽn gaan vaak samen met minder luchtweginfecties. Dat blijkt uit het onderzoek van de afdeling kinderinfectieziekten en immunologie van het UMC Utrecht samen met het Linnaeus Instituut en TNO.

Luchtweginfecties als verkoudheden en oorontstekingen zijn ťťn van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij jonge kinderen. Ze worden veroorzaakt door bacteriŽn en virussen die zich nestelen in de neus en keel van het kind. Het is volgens de onderzoekers nog steeds zeer onduidelijk waarom het ene kind een luchtweginfectie ontwikkelt en het andere niet, maar het krijgen van borstvoeding lijkt beschermend te werken.

Debby Bogaert en collega's onderzochten twee jaar lang zestig kinderen waarvan de helft een half jaar borstvoeding had gekregen. Op vier leeftijden - zes weken, zes maanden, ťťn jaar en twee jaar - analyseerde ze de bacteriesamenstelling van de keelholte. Op elk van die vier leeftijden vergeleek ze de bacteriesamenstelling van de zestig kinderen met een controlegroep van 140 kinderen. Daarnaast hielden de onderzoekers bij hoeveel verkoudheden en oorontstekingen de kinderen hadden.

Het bleek uit te maken welke bacteriŽn in de keelholte voorkomen. De onderzoekers konden zeven bacterieprofielen onderscheiden, elk met een bepaalde mix van bacteriesoorten. Twee van deze zeven profielen bleken te 'beschermen' tegen luchtweginfecties. Kinderen die borstvoeding hadden gekregen hadden 2,5 keer vaker een bacterieprofiel dat beschermde tegen luchtweginfecties.

Kinderen die op een leeftijd van zes weken al de goede bacteriŽn in hun keel- en neusholte hadden, hielden die goede bacteriŽn meestal tot ze twee jaar waren. "Zo'n goede mix van bacteriŽn lijkt de ziekmakende bacteriŽn in toom te houden", verklaart Bogaert.

"De ziekmakende bacteriŽn kunnen zich vervolgens niet verspreiden naar het middenoor of de longen en dus geen ziekte veroorzaken. Zo worden infecties mogelijk voorkomen door een gunstige samenstelling van het microbioom." Het moet nog onderzocht worden of de bacteriŽn binnen de 'beschermende' profielen direct verantwoordelijk zijn voor bescherming tegen luchtweginfecties en hoe dit precies in zijn werk gaat.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -