Koeien in Woerden mogelijk besmet met blauwtong

WOERDEN - Een onbekend aantal koeien op een bedrijf in Woerden is mogelijk besmet met blauwtong. De dieren worden getest, omdat ze verschijnselen van de ziekte hebben. Dat heeft minister Veerman van Landbouw bekendgemaakt.
De runderen staan op een export-verzamelplaats. Ze komen vermoedelijk van een van de bedrijven in Limburg, die door blauwtong zijn getroffen. Ook in het Friese Sneek is een mogelijk geval van blauwtong ontdekt.
De Europese Unie heeft een veiligheidszone van 150 kilometer rond de getroffen bedrijven in Limburg ingesteld. In Woerden en Sneek is dat niet nodig, zegt minister Veerman. Wel houdt hij voorlopig het exportverbod van koeien, schapen en geiten in stand.
Woerden heeft een draaiboek klaarliggen voor als de blauwtong-ziekte wordt vastgesteld. Volgens de Woerdense burgemeester Schmidt wordt dan onder meer een vervoersverbod afgekondigd.
Eind van de week is dus duidelijk of het in Woerden ook daadwerkelijk om blauwtong gaat. De ziekte is trouwens voor koeien minder gevaarlijk dan voor schapen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.