RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vrijspraak voor kunstroof Stadsmuseum IJsselstein

UTRECHT -

Twee mannen die werden verdacht van de schilderijenroof bij het Stadsmuseum IJsselstein zijn dinsdag vrijgesproken. De rechter vond het bewijs tegen de 52-jarige man uit Diemen en een 50-jarige Amsterdammer onvoldoende.

De twee mannen stonden voor de rechter omdat ze in 2009 zes kostbare schilderijen uit het Stadsmuseum zouden hebben gestolen. Als bewijs leverde het OM een breekijzer en betonschaar met hun dna. De rechter vond alleen dit bewijs onvoldoende, omdat de gereedschappen ook daar neergelegd kunnen zijn.

De mannen uit Diemen en Amsterdam komen niet op vrije voeten. De eerste is veroordeeld tot zes jaar cel wegens een reeks andere kraken, drugshandel en bezit van automatische wapens en explosieven. De Amsterdammer kreeg een gevangenisstraf van vier jaar.

Justitie eiste drie weken geleden 8 en 7 jaar cel tegen de verdachten, ook omdat de mannen al een flink strafblad hebben. Volgens het OM is er nauwelijks hoop dat ze hun leven beteren. De rechter vond de eis veel te hoog in vergelijking met straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Ook vanwege de vrijspraak over de roof in IJsselstein valt de straf dan ook veel lager uit.


HANDLANGERS

Twee mannen uit Amersfoort, die in hetzelfde onderzoek in beeld kwamen, werden veroordeeld tot 4 en 3 weken gevangenisstraf, wegens heling van gestolen sieraden. Een vijfde verdachte, een 50-jarige Amsterdamse, werd veroordeeld wegens wapen- en munitiebezit. Zij kreeg 120 uur werkstraf en 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

De explosieven werden onder meer aangetroffen bij een inval vorig jaar in een huisje op recreatiepark Buitenborgh in Vinkeveen. De aanwezigheid van criminelen op het park was voor gemeente De Ronde Venen, de politie, de belastingdienst en de douane reden om de controle te verscherpen. Zo zijn er diverse hennepkwekerijen opgerold in huisjes die de wiettelers van de huiseigenaren hadden gehuurd.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -