RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Hogere eis voor doodrijden Van Eijken

DE BILT - Het Openbaar Ministerie (OM) eist bij het gerechtshof in Arnhem een hogere straf voor het doodrijden van oud-wethouder Jan van Eijken in De Bilt, dan in juni bij de rechtbank. De destijds 17-jarige Abderrahim I. reed de 76-jarige man mei vorig jaar aan toen hij een zebrapad op de Hessenweg overstak.

Het OM eist net als in juni vier maanden gevangenisstraf, waarvan 81 dagen voorwaardelijk, maar wil dat I. meer werkstraf krijgt. Bij het gerechtshof eiste de officier van justitie daarom een werkstraf van 120 uur. Ook zou de jongen vijf jaar rijontzegging moet krijgen, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Daarmee volgt het OM grotendeels de uitspraak van de rechtbank in juni.

De rechtbank oordeelde destijds dat opzet niet bewezen kon worden. Wel werd rekening gehouden met het onherstelbare leed dat I. heeft veroorzaakt. De straf was daarom iets hoger dan de eis. I. was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep.

De jongen had tijdens het incident wel een rijbewijs, maar reed zonder een volwassene naast zich. Dat is verplicht tot achttien jaar. Na het ongeluk reed hij door. Omdat I. in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet de cel in als hij de door het OM geŽiste straf krijgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht