Utrechtse serieaanrander opgepakt na DNA-verwantschapsonderzoek

De tekst uit de Whatsappgroep
De tekst uit de Whatsappgroep © RTV Utrecht
UTRECHT - De politie heeft een 40-jarige man uit Nieuwegein opgepakt voor aanrandingen en verkrachtingen in de binnenstad van Utrecht. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Het gaat om twee verkrachtingen in de Catharijnesteeg (bij de Nieuwegracht) en in de Kerkstraat in 2013. In juni dit jaar randde hij een vrouw op de Drift aan.
De man kwam niet voor in de DNA-databanken. Daarop gaf de rechter-commissaris toestemming voor een DNA-verwantschapsonderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut kwam vervolgens uit bij een 37-jarige Utrechter, die wel in de DNA-databank was opgenomen. De vermoedelijke dader zou mogelijk een broer zijn van de Utrechter.
De broer van de Utrechter werd vrijdag aangehouden in Nieuwegein. Maandag is DNA bij hem afgenomen en dinsdag kreeg het OM de bevestiging dat deze broer inderdaad de serieaanrander is. Donderdag wordt de verdachte voorgeleid voor de rechter-commissaris, die zal oordelen over de verlenging van zijn voorarrest.
Het DNA-verwantschapsonderzoek is uniek in Nederland. Het is de eerste keer dat er een match is in een lopend onderzoek, laat het Openbaar Ministerie desgevraagd weten.
De slachtoffers waren steevast jonge vrouwen, die 's nachts alleen door het centrum liepen. De verkrachtingen en aanrandingen veroorzaakten veel onrust in Utrecht. Er waren bijeenkomsten bij studentenverenigingen en studenten startten een Whatsapp-groep om elkaar te waarschuwen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.