"Dementerende mensen kunnen hun huis echt niet op orde houden"

UTRECHT - Zo'n zeventig thuiszorgmedewerkers en mensen die er gebruik van maken deden woensdagavond hun zegje bij een bijeenkomst over de bezuinigingen in Utrecht. De avond was georganiseerd door de actiegroep 'Wij zijn de thuiszorg Utrecht' van Abvakabo FNV.
Met name de zorgen over huishoudelijke hulp zijn groot. Gemeentes moeten het leveren van die hulp overnemen van het Rijk met veertig procent minder geld. In de stad Utrecht betekent dat bijvoorbeeld dat veel mensen van drie of meer uren huishoudelijke hulp per week terug gaan naar anderhalf uur hulp per week.
Wethouder Margriet Jongerius beaamt dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. "Maar we hebben er wel voor gekozen om de zorg die we kunnen bieden te verspreiden over zoveel mogelijk mensen. En we ontwikkelen ook de private markt zoveel mogelijk."
Volgens de wethouder heeft Utrecht flink ingeschreven op een speciale regeling van het Rijk. Via een Huishoudelijke Hulp Toelage kunnen mensen dan extra hulp krijgen. Daar moeten ze wel zelf aan bijdragen.
Abvakabo FNV denkt dat de meeste mensen geen eigen bijdrage kunnen opbrengen. Volgens Gonnie Oosterbaan van de actiegroep 'Wij zijn de thuiszorg Utrecht' gaat het vaak om kwetsbare mensen met een minimuminkomen. "Mensen die al licht dementerend zijn, of een verstandelijke beperking of psychische problemen hebben kunnen hun huis echt niet zelf op orde houden. Je moet ze daarbij ondersteunen."

Zorgen over huishoudelijke hulp in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.