Derde begrafenis voor gesneuvelde militair

Korporaal Gijsbert Spandonk.
Korporaal Gijsbert Spandonk. © Defensie
RHENEN - Op het Militair Ereveld in Rhenen is donderdag een korporaal begraven die in de meidagen van 1940 is gesneuveld. Het was de derde begrafenis voor Gijsbert Spandonk uit het Noord-Brabantse Lage Zwaluwe.
De 25-jarige Spandonk kwam op 12 mei 1940 om het leven toen zijn eenheid in Dordrecht door Duitse parachutisten onder vuur werd genomen. De militair liet zijn ouders en zijn verloofde achter. Twee dagen later werd hij in Dordrecht begraven. In 1948 werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar zijn woonplaats.
Nabestaanden van Spandonk hebben de Nederlandse Oorlogsgravenstichting gevraagd of hij een plaats op het ereveld in Rhenen kon krijgen. Familieleden woonden de plechtigheid donderdag bij.
Spandonk werd door militairen van 103 Verkenningseskadron Huzaren Prins Alexander naar zijn laatste rustplaats gedragen. De korporaal was in 1940 vrijwilliger bij het 2e Regiment Huzaren Motorrijders. De stoffelijke resten waren overgebracht door de Bergings- en Identificatiedienst van de KL in Soesterberg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.