RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Doek valt voor multicultureel instituut Forum

UTRECHT - Forum, het instituut voor multiculturele vraagstukken uit Utrecht, verdwijnt definitief per 1 januari. De taken worden overgenomen door het Verwey-Jonker Instituut en door Movisie, een kennisinstituut voor sociale vraagstukken. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat de Tweede Kamer donderdag geschreven.

In zijn brief laat Asscher weten dat Forum-medewerkers kunnen solliciteren op de tien tot vijftien nieuwe functies die bij het Verwey-Jonker Instituut en Movisie vrij komen. Bij gelijke geschiktheid krijgen zij de voorkeur boven andere kandidaten.

Ook kunnen werknemers van Forum solliciteren op functies bij een op te richten expertisecentrum op het ministerie van Sociale Zaken. Het centrum gaat onder meer kijken naar de aanpak van extremisme. Voor de overige Forum-medewerkers is een sociaal plan opgesteld. Asscher heeft in totaal 1,7 miljoen euro gereserveerd als bijdrage voor de afbouw van Forum.

Forum is voortgekomen uit een fusie van tien minderhedenorganisaties en nam de afgelopen jaren een prominente plek in in het debat over de multiculturele samenleving. Maar volgens Asscher voldeed het instituut aan de Kanaalweg niet meer aan de eisen van deze tijd.

Asscher kondigde in juni al aan de subsidie voor Forum te stoppen. Hij wil wel dat de onderzoeken naar arbeidsmigratie, discriminatie en religieuze intolerantie worden voortgezet. Daarvoor trekt hij de komende 3 jaar zo'n 12 miljoen euro uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht