Utrechtse bieb niet in oude postkantoor

UTRECHT - De plannen voor een bibliotheek in het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht zijn van de baan. Twee keer diende de directie van de bibliotheek een plan in, maar het gemeentebestuur vindt de verhuizing naar de Neude nog steeds veel te duur.
De directie van de bibliotheek wil de verhuizing financieren door het huidige pand op de Stadhuisbrug voor te verkopen aan een belegger. Wethouder Kreijkamp (Onderwijs en Financiën) ziet dat niet zitten.
Het pand is van de gemeente en hij wil niet dat het geld uit de verkoop naar de bieb gaat. Er is ongeveer 1,5 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de verhuizing en meer wil de stad er niet voor uittrekken.
Kreijkamp maakt in een brief aan de raad van toezicht van de bibliotheek verder duidelijk dat het gebouw op de Stadhuisbrug niet onderhands mág worden verkocht. Ook vindt hij de huurgarantie van 25 jaar die de eigenaar van het Postkantoor vraagt, veel te lang.

NEGATIEF

Het college van B en W stuurt het plan van de bibliotheek nu met een negatief advies naar de gemeenteraad. Als die het plan ook afwijst, blijft de bibliotheek waarschijnlijk op de Stadhuisbrug zitten. Maar ook dan lijkt het jaarlijkse budget van 1,5 miljoen euro te weinig. De raad van toezicht zegt dat er alleen al voor het moderniseren van het gebouw al bijna 5 miljoen euro nodig is.
De toekomst van de Utrechtse bibliotheek is al jaren een discussiepunt in de Utrechtse politiek. De bibliotheek zou eerder samen met filmhuis 't Hoogt gaan verhuizen naar een nieuw gebouw op het Smakkelaarsveld, maar die plannen sneuvelden in de Utrechtse gemeenteraad.
Volgende week vrijdag gaan Kreijkamp en de topmensen van de bibliotheek om tafel zitten om te zoeken naar een oplossing. Voor het postkantoor ligt al een ander plan klaar. Het zou over enkele jaren een hotel en een winkelcentrum moeten huisvesten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.