Utrecht zet weer loktieners in bij winkels en horeca

UTRECHT - Horeca en winkels in Utrecht moeten weer rekening houden met een bezoekje van een loktiener. Die moet van de gemeente nagaan of jongeren worden gecontroleerd op hun leeftijd, voordat ze alcohol kunnen kopen. De loktieners zullen dit keer wel meerderjarig zijn, zo schrijft burgemeester Van Zanen aan de gemeenteraad.
Utrecht zette eerder al minderjarige loktieners in. Eén van hen bestelde een glaasje wijn bij Stairway to Heaven van zanger Henk Westbroek. Dat kwam de kroegbaas op een boete van 1300 euro te staan. Na een storm van kritiek werden de minderjarige controleurs op non-actief gezet. Er bleken te veel juridische gaten te zijn bij de inzet van minderjarigen.
Juristen van de Universiteit Utrecht lieten desgevraagd weten dat meerderjarige loktieners wél mogen. De rechtsgeleerden waarschuwen wel dat er geen jurisprudentie in het bestuursrecht over loktieners is en dat een rechter er dus nog over moet oordelen.

ONMISKENBAAR

De onderzoekers schrijven verder dat de meerderjarige loktieners er niet 'onmiskenbaar' ouder mogen uitzien dan 18 jaar. Verder moeten ze normale uitgaanskleren dragen, mogen ze het barpersoneel of de kassamedewerker niet proberen te verleiden en is een overdaad aan make-up uit den boze.
Burgemeester Van Zanen heeft de inzet van meerderjarige loktieners inmiddels besproken met ministeries van Veiligheid en Justitie (V&J) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en met Koninklijke Horeca Nederland. Die zijn benieuwd naar de resultaten en ook naar een eventueel oordeel van de rechter, schrijft Van Zanen.
Met winkeliers en horecaondernemers is afgesproken dat er eerst een waarschuwing volgt, voordat de handhavers een boete opleggen.
Overigens maakte burgemeester Groeneweg van Vianen via Twitter bekend dat mystery shopperin zijn gemeente nergens alcohol meekregen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.