Onderzoek naar omvang mazelenepidemie Rhenen

RHENEN - Het RIVM en GGD regio Utrecht gaan onderzoeken hoeveel jonge inwoners van Rhenen vorig jaar mazelen hebben gehad. Op die manier willen de wetenschappers achterhalen hoe de omvang van de ziekte in de toekomst ingeschat moet worden en hoe groot het risico op complicaties werkelijk is.
Niet iedere mazelenpatiënt is naar de huisarts gegaan en niet iedere patiënt is door laboratorium of huisarts aan de GGD gemeld, zegt het RIVM. De ruim 2.600 mazelenpatiënten die tijdens de epidemie gemeld werden zijn dan ook een onderschatting.
De wetenschappers hebben Rhenen uitgezocht omdat in de christelijke gemeente ruim 20 procent van de 19.000 inwoners niet is gevaccineerd. Bovendien werd een vergelijkbaar onderzoek na de mazelenepidemie van 1999/2000 ook al uitgevoerd in de gemeente.
Inwoners van Rhenen met kinderen tussen de 1 en 15 jaar oud hebben een vragenlijst gekregen. Als ouders aangeven dat hun kinderen mazelen hebben gehad, wordt hen gevraagd speeksel van hun kroost op te sturen. De resultaten van het onderzoek worden begin volgend jaar verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.