'Ernstige dierenmishandeling bij veemarkten'

UTRECHT - De Veemarkten in Utrecht en Leeuwarden maken zich schuldig aan ernstige dierenmishandeling. Dat zegt Stichting Dierenrecht Nederland. Donderdagmiddag doet de stichting aangifte tegen de Veemarkten Utrecht en Leeuwarden.
In de afgelopen anderhalf jaar is onderzoek gedaan naar de gang van zaken. Er zijn onder andere opnamens gemaakt met een verborgen camera. Op de videobeelden is onder meer te zien hoe zieke koeien worden geschopt, geslagen en elektrische schokken krijgen.
Volgens de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee is de aanklacht overdreven. De mishandelingen zijn incidenten tijdens de aanvoer van tienduizenden runderen. Volgens de veehandelaars zijn bovendien de voorzieningen voor dieren verbeterd en is er een gedragscode.
De Veemarkt in Utrecht zegt zich niet te herkennen in het geschetste beeld van dagelijkse mishandelingen. Volgens de Veemarkt gaat het om incidenten. Wel gaat het bedrijf strenger controleren om mishandeling van dieren tegen te gaan.
De tweede kamer heeft ook bij minister Veerman aangedrongen op strengere controles van de inspectiedienst AID. De partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hebben de minister om opheldering gevraagd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.