Zeist wint rechtszaak over 70 Wob-verzoeken

ZEIST - De gemeente Zeist heeft een rechtzaak gewonnen van een adviesbureau dat in een jaar tijd 70 WOB-verzoeken heeft ingediend. Dat schrijft Binnenlands Bestuur. Volgens de rechter waren de verzoeken helemaal niet bedoeld om informatie boven tafel te krijgen, maar om geld op te strijken.

WOB-VERZOEK

Het bureau verstopte het Wob-verzoek in een grote hoeveelheid tekst. Daarna eiste het adviesbureau een dwangsom, omdat de gemeente te laat voldeed aan het verzoek.
Het adviesbureau viel door de mand door de gemeente Zeist afgelopen juni een voorstel te doen om tegen betaling van 25.000 euro alle verzoeken in te trekken en de gemeente Zeist verder met rust te laten. Dit was een bevestiging voor de rechter dat het de verzoekers niet ging om informatie maar om het innen van geld.

FRAUDE

De gemeente Zeist is blij met de uitspraak. Het zou niet de eerste keer zijn dat het adviesbureau zo te werk gaat. Volgens de gemeente is deze fraude ook bij andere gemeenten geprobeerd te plegen. Volgens René van der Niet, hoofd Juridische Zaken van de gemeente Zeist , heeft de rechter nu een precedent geschapen voor andere gemeenten.
"Tot voor kort was er een ijzeren stramien. Een Wob-verzoek hoefde aan geen enkele vereiste te voldoen. De burger vraagt, wij draaien. Eerdere rechtszaken hadden al voor barstjes in deze Wob-praktijken gezorgd. Met deze uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland is er weer een barstje bij.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.