Duizenden hopen op bieb op de Neude

UTRECHT - Ruim 13.000 handtekeningen staan onder de petitie voor de verhuizing van de bibliotheek naar de Neude in Utrecht. Wethouder Kreijkamp mocht ze donderdagmiddag in ontvangst nemen, uren voor een cruciaal debat over bibliotheek in de gemeenteraad.
De petitie kwam van een actiegroep die het oude postkantoor op de Neude blijft zien als de beste plek voor de nieuwe bibliotheek. Directeur Ton van Vlimmeren van de bibliotheek bedankte de actiegroep. Ook hij ziet toekomst in de centrale plek in de binnenstad. Hij diende tot twee keer toe een plan daartoe in.
Kreijkamp keurde beide plannen van Van Vlimmeren af. De wethouder vindt de verhuizing naar de Neude nog steeds veel te duur en zegt dat de stad teveel risico loopt door de financiering die van Van Vlimmeren voorstelt. Maar wat dan wel met de bibliotheek moet gebeuren, heeft Kreijkamp nog niet gezegd.

BEGROTING

Een deel van de raad wil dat de wethouder toch nog een keer onderzoekt of een bieb op de Neude mogelijk is. Zo dient oppositiepartij PvdA donderdagavond tijdens het slotdebat van de begroting een motie in waarop wordt opgeroepen om de bezuiniging van 2,5 miljoen euro op de bibliotheek ongedaan te maken.
Coalitiepartijen VVD, SP en D66 willen dat het college van B en W zelf snel met een plan komt, dat wel binnen het budget past. De partijen zeggen in een motie dat een plek in het postkantoor op de Neude onhaalbaar is gebleken en dat het college nu moet komen met een andere plek.
In het debat zei Kreijkamp dat hij vrijdag gaat praten met de directie en raad van toezicht van de bibliotheek.
De partijen willen dat het huidige pand op de hoek Stadhuisbrug/Oudegracht zo snel mogelijk moet worden verkocht. Alleen als er geen nieuwe plek wordt gevonden, mag het 'sober' worden verbouwd voor de bieb.
Jarenlang werd er vanuit gegaan dat de bibliotheek in een nieuw pand op het Smakkelaarsveld zou worden gehuisvest. Dat plan ketste begin dit jaar met een minimale meerderheid af in de gemeenteraad. Voor het Smakkelaarsveld is er nog geen alternatief gepresenteerd.

Duizenden hopen op bieb op de Neude

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.