Juridische strijd om functioneringsgesprek Bolsius

AMERSFOORT - Moet het functioneringsgesprek van de gemeenteraad met burgemeester Bolsius openbaar worden? Over die vraag moet de bestuursrechter in Utrecht zich buigen. Ja, zegt een Amersfoortse advocaat. Ze wil het functioneringsgesprek gebruiken in rechtszaak die de gemeente tegen haar heeft aangespannen. Nee, zegt de gemeente. Dat is een vertrouwelijk gesprek en niet voor niets.
Bij de zitting donderdagmorgen in de rechtbank in Utrecht oogt ze fragiel. Maar eenmaal aan het woord is ze strijdbaar. De juriste van beroep, vecht al jaren tegen de gemeente. Het begon toen bij burgemeester Bolsius melding maakte van een bedreiging. Volgens haar heeft de burgemeester daarna veel fouten gemaakt waar ze erg onder lijdt. Ze probeert die te corrigeren, maar de gemeente werkt tegen.
Ze wordt getreiterd door de gemeente, zegt ze emotioneel tegen de rechter. De gemeente houdt stukken achter en verdraait haar woorden, zegt ze. Tegen ze loopt inmiddels een bodemprocedure waarin de gemeente zeker een ton op haar wil verhalen vanwege de vele juridische zaken die ze aanspande. Ze wil aantonen dat ze niet anders kan dan naar de rechter stappen, omdat burgemeester Bolsius zijn fouten niet zou willen toegeven. In het functioneringsgesprek zou dat ook staan.

SMITS ALVAREZ

Ze weet ongeveer wel wat in het verslag staat. Het is immers hetzelfde stuk dat waarschijnlijk het in Spanje omgekomen raadslid Smits Alvarez liet lekken naar de pers. Het Algemeen Dagblad publiceerde over het verslag en schreef onder meer dat Bolsius meer empathie moet tonen.
De juriste deed daarom een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur om het verslag op tafel te krijgen, maar die veegde de gemeente van tafel. Een functioneringsgesprek is in principe vertrouwelijk, zegt de gemeente. Als dat naar buiten komt kan dat Bolsius schaden, maar ook de fractievoorzitters die het gesprek voerden, stellen de gemeentelijke juristen.
Bovendien werken burgemeester en gemeenteraad op basis van vertrouwen en dat wordt verstoord als het functioneringsgesprek openbaar wordt. "Dat kan nooit in een WOB opgeëist worden", zegt de vertegenwoordiger van de gemeente. "Dat zijn dingen waar je vanaf blijft."
De jurist vreest dat veel bestuurders worden beschadigd als hun functioneringsgesprekken openbaar moeten worden. Het benoemen van burgemeesters wordt er dan ook niet makkelijker op, aldus de gemeente.
Onzin, zegt ze. Het ging over de burgemeester en de gemeenteraad. Dat zijn geen personen, maar instellingen. En daarvan mogen we toch wel weten hoe die functioneren? Bovendien, als het gesprek zo vertrouwelijk is, had de gemeente geen verslag moeten laten maken en het anders geheim verklaren. En dat is niet gebeurd, aldus ze.
Binnen zes weken doet de bestuursrechter uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.