Justitie eist miljoenen terug na zorgfraude

DRIEBERGEN RIJSENBURG - Elf verdachten staan de komende week in Den Haag terecht omdat ze voor miljoenen euro's aan zorgfraude zouden hebben gepleegd. Dat gebeurde onder meer bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Driebergen.
Justitie noemt de groep een criminele oplichtersbende. De aanklager zal niet alleen straffen eisen bij de rechtbank, maar ook in totaal ongeveer 3,5 miljoen euro terugeisen van deze verdachten.
Bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Driebergen voerden ze valse dossiers van patiënten in, waarbij werd gelogen over aandoeningen als dwarslaesie, tumoren en MS. De verdachten zouden ook valse facturen hebben ingediend bij Zorgkantoor Haaglanden, CZ Zorgkantoren en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)/Centraal Administratiekantoor. Deze organisaties hebben vervolgens ongeveer 6,2 miljoen euro onterecht uitgekeerd, aldus het OM.
Een van de verdachten werkte als ambtenaar bij het CIZ in Driebergen. Justitie denkt dat hij zich voor 6000 euro heeft laten omkopen en de valse informatie heeft ingevoerd. Ook de vermoedelijke omkoper moet voor de rechter komen. Een andere verdachte was bestuurder bij de Stichting Intercare uit Nijmegen die voor onder meer thuiszorg en verpleging zorgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.