Emotionele herdenking slachtoffers MH17

PROVINCIE UTRECHT - In Amsterdam is de nationale herdenking van de vliegramp in Oekraïne gehouden. Meer dan 1600 nabestaanden en veel hoogwaardigheidsbekleders stonden in de RAI stil bij de dood van de 298 slachtoffers in vlucht MH17 die op 17 juli uit de lucht werd geschoten.
De namen van alle slachtoffers, onder wie 196 Nederlanders, werden tijdens de dienst genoemd. In het toestel van Malaysian Airlines zaten veel passagiers uit de provincie Utrecht. Het betrof onder meer inwoners van Harmelen, Nieuwegein, Maarssen, Nigtevecht en Vleuten. Nog niet alle slachtoffers zijn geïdentificeerd. Afgelopen zaterdag kwam opnieuw een vlucht met stoffelijke resten vanuit Oekraïne terug naar Nederland.

KONING

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren bij de herdenking aanwezig. Ook prinses Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, kabinets- en Kamerleden, oud-minister Frans Timmermans en de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen kwamen naar Amsterdam.
Nabestaanden spraken tijdens de dienst, die werd geleid door Maartje van Weegen. Ook premier Mark Rutte en presentatrice Jacobine Geel namen het woord. Verder was er muziek van onder anderen Marco Borsato en het Radio Filharmonisch Orkest en hielden de aanwezigen een minuut stilte.

GEBORGENHEID EN VERBINDING

De herdenking kwam in nauw overleg met de nabestaanden tot stand. Het thema was geborgenheid en verbinding.
De aanwezigen staken bij binnenkomst een bloem in een wand waarop de namen van de slachtoffers staan geprojecteerd. Er stonden brandende kaarsen bij in glazen vazen. In het midden van de zaal, die speciaal voor de herdenking was gemaakt, stonden 298 kaarsen omhuld door bloemen.
OVERZICHT SLACHTOFFERS UIT DE REGIO:
Hannah Meuleman (Utrecht/Nijmegen)
Lisanne Engels (Utrecht)
Desiree Zantkuijl (Utrecht/Den Haag)
Lucie van Mens (Utrecht)
Martine de Schutter (Nieuwegein)
Sascha Meijer (opgegroeid in Amersfoort)
Maarten de Vos, (Nigtevecht)
Alex Ploeg (Maarssen)
Edith Ploeg (Maarssen)
Robert Ploeg (Maarssen)
Willem Grootscholten (Nieuwegein)
Robert-Jan van Zijtveld (Vleuten)
Frederique van Zijtveld (Vleuten)
Robin Hemelrijk (Harmelen)
Itamar Avnon (Schalkwijk/Nieuwegein)

Emotionele herdenking slachtoffers MH17

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.