Prijs voor Utrechtse opvang illegalen

UTRECHT - Villa Vrede en stichting Toevlucht in Utrecht hebben maandag een prijs gewonnen voor de opvang van asielzoekers zonder papieren, de zogenoemde ongedocumenteerden. De prijs voor solidariteit, de Mantel van Sint Maarten, wordt elk jaar uitgereikt tijdens de Sint-Maartenfeesten. Sint-Maarten is de beschermheilige van Utrecht.
De prijs is ingesteld door de Protestantse Gemeente Utrecht en de Domkerk, die op de plek staat waar de eerste Sint-Maartenskerk van Nederland werd gebouwd.
In Villa Vrede kunnen mannen, vrouwen en kinderen overdag terecht. Ze kunnen daar een sociaal netwerk opbouwen en zelf meewerken aan hun toekomst. De Toevlucht is een door de gemeente gesubsidieerde nachtopvang voor mannelijke illegalen, die sinds december 2013 bestaat. De Toevlucht is opgezet door de Utrechtse kerken.
Woordvoerster wethouder Margriet Jongerius, Utrecht: "De wethouder is erg blij dat Utrecht gesteund wordt in het beleid om toch voor opvang van illegalen te zorgen. In Utrecht leven naar schatting zo'n 4000 mensen zonder papieren. De gemeente maakt al langere tijd geld vrij om bed, bad en brood voor hen te regelen. Samen met de andere grote steden dringt Utrecht al heel lang bij staatssecretaris Teeven aan op een oplossing voor deze groep, want het budget van de stad is beperkt. Utrecht betaalt voor hen ook de eigen bijdrage voor medicijnen, want de gemeente vindt het mensonwaardig om daarvoor geld te vragen aan mensen die hier geen geld mogen verdienen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.