Nieuwe Rabo-topman kijkt naar Silicon Valley

UTRECHT - Rabobank investeert komende jaren fors in ICT. De nieuwe bestuursvoorzitter, Wiebe Draijer, wil op zoek naar creatieve manieren om klanten beter van dienst te zijn. Volgens hem is het zinvol te kijken naar de nieuwste innovaties, bijvoorbeeld die van start-ups uit Silicon Valley. Dat zei hij maandag op zijn eerste grote persbijeenkomst.
Draijer is van huis uit geen bankier. Om die reden liet hij zich drie maanden lang uitgebreid inwerken bij het Utrechtse bankbedrijf en alles wat daar bij komt kijken. Zo ging hij ook naar Californië. Ondernemers daar komen met tal van interessante ideeën, vindt Draijer. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van de online dienstverlening, omgang met 'big data', 'crowdfunding' en 'peer-to-peer lending'.
Vooral dat laatste past bij de coöperatieve Rabobank, stelt de op 1 oktober aangetreden topman. Rabobank zou volgens Draijer bijvoorbeeld meer als bemiddelaar en adviseur op kunnen treden bij kredietverlening tussen bedrijven onderling. Klanten worden dan wel geholpen, maar die kredieten komen zo niet terug op de balans van de bank zelf.

KLANTEN

De door schandalen geplaagde Rabobank zet de komende jaren vooral in op het herstellen van de relatie met de klanten. Maar de bank heeft wel te maken met strengere regelgeving en hogere kapitaaleisen dan vroeger. Niet iedereen kan zomaar nog een grote lening worden verstrekt.
Ook sluiten in verschillende regio's in het land de lokale bankkantoren. Hier zullen toch nieuwe contactmogelijkheden tegenover moeten worden gezet.

MEETBAAR

Draijer, voorheen voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en daarvoor consultant, wil dat de prestaties van de bank meer meetbaar worden. Hij kijkt naar een goede graadmeter om de klanttevredenheid beter in het oog te houden. Ook wil Draijer dat er meer diepgravende sectoranalyses worden gedaan, zodat beter in beeld komt welke bedrijven het moeilijk krijgen en waar groei valt te verwachten.
Rabobank heeft veel klanten in sectoren die de crisisjaren nog niet te boven zijn: de glastuinbouw, de binnenvaart en vastgoed.
Bij de bank loopt overigens nog een grote reorganisatie, waarbij in de periode 2013-2016 meer dan 9200 arbeidsplaatsen verdwijnen. Volgens Draijer zijn er geen plannen om meer banen te schrappen. Hij sluit alleen niet uit dat een verdergaande 'virtualisering' in de financiële wereld in de toekomst wel tot nieuwe ontslagen kan leiden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.