Rechter: Natuurgenezeres niet schuldig aan dood patiënten

KOCKENGEN - Natuurgenezeres Sara Glatt is vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van twee van haar patiënten. Ze krijgt wel 141 dagen celstraf, onder andere voor het bereiden en bezit van ibogaïne en andere drugs. Glatt krijgt de straf ook voor het in hulpeloze toestand achterlaten van een man in hotel Breukelen.
De straf is gelijk aan haar voorarrest en de 55-jarige vrouw uit Kockengen hoeft niet terug de cel in. Justitie had drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Een 44-jarige medeverdachte die Glatt hielp, is door de rechtbank vrijgesproken.
Glatt behandelde verslaafden met de stof ibogaïne, een plantenextract. Ze had geen diploma of vergunning om mensen met een verslaving te behandelen. De rechtbank zegt dat ibogaïne ernstige gezondheidsrisico's kan veroorzaken, maar het is niet duidelijk of Glatt dat wel wist. Daarom is ze op dat punt vrijgesproken.

OVERREDEN

Eén van haar patiënten liep in 2011 na behandeling met het hallucinerende middel verward de A2 op en werd overreden. De rechtbank vindt dat ze haar patiënt niet had mogen achterlaten, maar er is niet bewezen dat hij nog onder invloed was. De rechter spreek van een noodlottig ongeluk. Ze hoeft ook geen schadevergoeding te betalen.
In 2011 stierf ook een Belg tijdens behandeling met ibogaïne. Na inname kreeg de man een hartstilstand. Glatt belde direct 112 en begon met reanimeren. De rechtbank acht niet bewezen dat de vrouw de Belg in hulpeloze toestand heeft gebracht of gelaten door de inname van ibogaïne.

Natuurgenezeres niet schuldig aan dood patiënten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.