Gerechtshof houdt straf doodrijder De Bilt in stand

DE BILT - Het gerechtshof in Arnhem heeft de 19-jarige Abderahim I. precies dezelfde straf gegeven voor het doodrijden van de oud-wethouder Jan van Eijken in De Bilt als de rechtbank. De jongen heeft zijn straf inmiddels uitgezeten.
De destijds minderjarige I. mocht alleen met een volwassene autorijden, maar toen hij de bejaarde Van Eijken op een zebrapad de Hessenweg aanreed, zat alleen een 16-jarige vriend naast hem. De jongen reed veel te hard, was afgeleid en reed na het ongeluk direct door.
De rechtbank, en nu ook het gerechtshof, veroordeelde hem tot 3 maanden jeugddetentie waarvan 81 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Verder krijgt hij een werkstraf van 120 uur.

RIJONTZEGGING

I. mag van het gerechtshof drie jaar niet autorijden. Het Openbaar Ministerie vroeg net als bij de rechtbank om een rijontzegging van 5 jaar, maar ook het hof voelt daar niets voor. De advocaat van de jongen vond 2 jaar rijontzegging met 2 jaar proeftijd voldoende, maar dat achtte het hof tekort.
Het hof is er niet gerust op dat I. geleerd heeft van het incident. In de uitspraak stellen de rechters dat de er rekening mee moet worden gehouden dat hij opnieuw zwaar over de scheef zal gaan. Daarom moet hij zich onder behandeling stellen bij een kliniek en krijgt hij jeugdreclassering regelmatig op bezoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.