Achterstand bij restauratie monumenten provincie Utrecht

UTRECHT - In de provincie Utrecht is een flinke achterstand ontstaan bij het restaureren van monumenten. Dat is aan het licht gekomen door een nieuwe manier van het beoordelen van erfgoed. Utrecht is de eerste provincie waar de nieuwe methode wordt toegepast.
Met de Erfgoedmonitor 2014 heeft de provincie alle beschikbare gegevens over 2800 monumenten naast elkaar gezet. Informatie van de Monumentenwacht Utrecht is samengevoegd met digitale gegevens over monumenten.
Op basis van de monitor kunnen eigenaren, gemeenten, financiers en beleidsmakers komen tot een gezamenlijk plan van aanpak per monument, zegt de provincie.
Specialisten hebben vervolgens op basis van de monitor een schatting gemaakt van de kosten die nodig zijn voor restauratie. In totaal gaat het om 220 miljoen euro. Provincie wil de achterstand snel inlopen en heeft voor de komende 15 jaar in ieder geval 45 miljoen euro uitgetrokken. De rest van het benodigde geld moet van anderen komen.

INDUSTRIEEL ERFGOED

De meeste gebouwen staan er overigens prima bij. Ongeveer 7 procent van de gebouwen is in zeer slechte staat en 21 procent is in matige staat. Vooral bij veel industrieel erfgoed is er werk aan de winkel. Onder meer in Oudewater en Rhenen moeten de handen uit de mouwen, zegt de provincie.
De provincie telt in totaal 5800 monumenten. In de Erfgoedmonitor zijn geen woonhuizen of archeologische vondsten opgenomen. In 2013 was er ook al een Erfgoedmonitor, maar die beperkte zich tot buitenplaatsen.

Honderden miljoenen nodig voor restauratie monumenten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.