Megaproces tegen tropische dierenhandelaren

WOERDEN/UTRECHT - Een jarenlang onderzoek naar grootschalige, illegale dierenhandel wordt de komende maanden afgerond, zo is gebleken tijdens een voorbereidende zitting. In het voorjaar staat in Utrecht een rechtszaak gepland.
Volgens het Openbaar Ministerie vormen vier mannen een criminele organisatie, gericht op de handel in exotische dieren. Het gaat met name om vogels die vaak vele duizenden euro's waard zijn.
De verdachten zouden documenten hebben vervalst, zodat het leek of de dieren volgens de regels werden verkocht. Daarmee heeft het viertal veel geld verdiend, zegt het OM.
Een van de verdachten is een 53-jarige dierenhandelaar uit Woerden. Zijn schuur is een van de plekken waar de politie in 2012 een inval deed. Honderden beschermde vogels zijn toen in beslag genomen, waaronder een aantal uiterst zeldzame soorten zoals reuzenkaketoes en neushoornvogels.
Later werd ook een man uit Dubai aangehouden, die de vogels illegaal zou hebben geleverd. Ook zou hij dieren uit Europese dierentuinen met valse papieren hebben verkocht in zijn eigen land.
Begin volgend jaar wordt nog een reeks getuigen gehoord in de zaak. Daarna is het onderzoek klaar en kan de rechtszaak behandeld worden. In april 2015 zijn daar alvast vier dagen voor uitgetrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.