"Racismedebat niet op schouders leggen van sinterklaascomité"

UTRECHT - "Een discussie over racisme, intolerantie, discriminatie of het gitzwarte slavernijverleden van het land moet je niet op de schouders leggen van de organisatoren van een kinderfeest." Dat zegt organisator Luc Dietz van de Utrechtse Sinterklaasintocht.
De wijzigingen aan Zwarte Piet zijn volgens Dietz niet doorgevoerd voor de kinderen, maar voor volwassenen die een probleem hebben met het uiterlijk van het hulpje van Sinterklaas. "Kinderen van 8 jaar willen vooral een fantastisch mooi Sinterklaasfeest zien en dat is wat we met elkaar zondag gaan neerzetten."

EIGEN VERHAAL

De Zwarte Piet die dit jaar in Utrecht te zien is, heeft volgens Dietz geen gouden oorbellen, geen dikke rode lippen en zo min mogelijk kroeshaar. Over de precieze uiterlijke wijzigingen wil de organisatie niets zeggen. "De grote verandering of de echte verandering laten we zondag pas zien."
Donderdag waren er in het Sinterklaasjournaal voor het eerst witte pieten te zien. Dietz was daar niet van op de hoogte, maar zegt dat er tijdens de Utrechtse intocht een eigen verhaal wordt verteld. Dat gebeurt met een act met pieten bij de Weerdsluis, waarbij de veranderingen van de Utrechtse Pieten duidelijk wordt.

MAATSCHAPPELIJK DEBAT

De afgelopen maanden werd er fel gediscussieerd over Zwarte Piet. "Van die discussie hebben wij een dialoog gemaakt met heel veel mensen in de stad. We hebben gepraat met voor- en tegenstanders en uiteindelijk hebben we daar zelf een balans in gevonden voor de komende intocht."
Met het debat hoopt de organisatie tot een oplossing voor Zwarte Piet te komen waar iedereen zich in kan vinden.

"Racismedebat niet op schouders leggen van Sinterklaascomité"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.