Bussemaker vindt nauwelijks gehoor op Malieveld

© RTV Utrecht
DEN HAAG - Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft vrijdag een poging gedaan haar beleid nogmaals uit te leggen, maar de protesterende studenten op het Malieveld in Den Haag hebben er waarschijnlijk geen woord van gehoord. Er vlogen een paar tomaten en lege flesjes richting het podium, er werd een fakkel aangestoken en verder klonk vooral boegeroep van de ongeveer tweeduizend studenten die demonstreerden tegen het leenstelsel dat Bussemaker volgend jaar wil invoeren.
De minister reageerde door te zeggen dat er in 1988 nog 35.000 studenten op het Malieveld bijeenkwamen uit protest tegen de basisbeurs. "Nu zijn er een stuk minder tegen de afschaffing", aldus Bussemaker. Ze waarschuwde verder dat er veel "spookverhalen" gaan. "Laat je niet gek maken", drukte ze de studenten op het hart.

SPANDOEKEN

Er kwamen uiteindelijk veel minder demonstranten naar het Malieveld gekomen dan de vijfduizend die de organisatie had verwacht. Sommigen liepen met spandoeken met daarop de tekst: "It's not over Jet", verwijzend naar Bussemaker. Op en rondom het Malieveld was veel politie op de been.
Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. De basisbeurs is nu vier studiejaren lang een gift voor studenten. Vanaf volgend studiejaar moet de basisbeurs een lening worden.
Volgens studentenorganisaties kunnen studenten met een kleine beurs door de maatregel niet meer studeren. Ze vrezen ook dat er door het nieuwe systeem weinig tijd is voor studenten om zich op andere vlakken te ontwikkelen.

UNITAS

"Den Haag ziet het graag zo dat je studenten zo snel mogelijk door hun studententijd heen loodst, dat ze hun papiertje zo snel mogelijk krijgen en vervolgens aan het werk gaan", zegt rector Pieter de Haan van de Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. "Terwijl je eigenlijk ziet dat werkgevers het heel waardevol vinden als studenten zich naast hun studie nog ontplooid hebben."
De kans dat het studentenprotest slaagt, is heel klein. De Tweede Kamer stemde er al mee in en ook een meerderheid in de Eerste Kamer is ervoor.

Studentendemonstratie voor basisbeurs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.